Deel 1: Geen structuur is ook structuur… of toch niet?

20-04-2024

"Geen Structuur is Ook Structuur": Hoe Profit First mijn inzicht in financiën veranderde

Als fotograaf met een financiële achtergrond, vond ik altijd dat mijn administratie behoorlijk op orde was. Ik had mijn excelletjes en een boekhouding voor het beheren van mijn zakelijke financiën. Maar vorig jaar ontdekte ik een systeem dat mijn kijk op financieel beheer compleet heeft veranderd: Profit First. Dit systeem heeft me niet alleen nieuwe inzichten gegeven, maar ook de manier waarop ik mijn financiën structureer op een manier waarvan ik nooit had gedacht dat dit zou werken.

De ontdekking van Profit First

Ondanks mijn vertrouwen in mijn eigen systemen, was er altijd ruimte voor verbetering, vooral als het gaat om de verdeling van inkomsten en uitgaven. Toen ik voor het eerst hoorde over Profit First, was ik sceptisch. Hoe kon een systeem dat zo simpel leek iets toevoegen aan mijn toch al uitgebreide kennis van financiën? De principes van Profit First, die elk binnenkomend bedrag verdeeld over verschillende 'potjes' voor uitgaven, winst, belastingen en salaris, klonken echter interessant genoeg om het een kans te geven.

De impact van het introduceren van structuur

Profit First dwong me om mijn financiën op een geheel nieuwe manier te structureren. Ik begon elk deel van mijn inkomsten 2-wekelijks een specifieke bestemming te geven. Deze methode verschilde enorm van mijn eerdere, meer nonchalante benadering, waarbij alle inkomsten op één rekening bleef staan.

Wat ik heb geleerd

Nooit gedacht dat ik meer grld over zou houden:

  • Verbeterde discipline: Door al mijn inkomsten toe te wijzen aan specifieke doelen zoals winst, kosten, belasting en salaris, beperkt ik mijn mogelijkheid om impulsief geld uit te geven, wat mijn financiële stabiliteit aanzienlijk heeft versterkt. 
  • Grotere transparantie: Ik had altijd gedacht dat ik een goed overzicht had, maar de duidelijkheid die Profit First bied is van een ander niveau. Ik kan nu precies zien waar elke euro naartoe gaat en waarvoor het wordt gebruikt. 
  • Verminderde stress: Het weten dat alles een plaats en een doel heeft, verminderd de angst en het giswerk dat vaak gepaard ging met mijn eerdere 'vrije' benadering.  
  • Sparen voor mooie doelen: Sinds ik Profit First gebruik spaar ik voor een mooie reis met mijn gezin voor als we volgend jaar 12,5 jaar getrouwd zijn. En het potje vult zich al aardig dus dat wordt een reis om nooit te vergeten. 

Mijn inzicht nu op structuur

Ik heb geleerd dat "geen structuur is ook structuur" niet altijd de meest efficiënte of effectieve manier is om dingen te beheren. Door Profit First te gaan gevruiken, heb ik mijn financiële processen niet alleen gestroomlijnd, maar ook mijn totale benadering van vrijheid en controle verbeterd.

Als je, net als ik, denkt dat je jouw financiën onder controle hebt met een meer 'vrije' structuur, stel ik voor om Profit First een kans te geven. Het kan je ogen openen voor een nieuwe manier van denken over geldbeheer, die zowel verrijkend als verrassend effectief is.